"Äitini oli narsisti. En ole uskaltanut sanoa tätä ääneen kertaakaan, en ennen kuin sain sen koko elämäni muuttaneen puhelun. Äiti oli kuollut. Ensimmäinen selkeä tunne oli huojennus. Olin toki surullinen, totta kai ihminen on äitinsä kuoltua surullinen, mutta päällimmäinen tunne oli selkeästi huojennus. Huojennus siitä, että äiti ei enää koskaan pääsisi satuttamaan minua tai sisaruksiani. Huojennus siitä, että omat lapseni eivät joutuisi kosketuksiin mummin hirmuvallan kanssa."

- Jaana, 39

 

Millaista on elää päivästä toiseen narsistisen vanhemman tai puolison kanssa? Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilta löytyy runsaasti tietoa asiasta. Sivuilta löytyy myös vinkkejä siitä, mistä narsistin uhri voi hakea tukea ja apua. Seuraava teksti on lainattu suoraan Narsistien uhrien tuki ry:n sivulta:

"Narsistilla on jatkuva tarve hallita perhettänsä. Narsisti ei yleensä tervehdi eikä ole huomaavinaankaan ”hallittaviaan” tullessaan kotiin. Tyypillistä on myös, että hän alkaa välittömästi purkamaan omaa pahaa oloaan huutamalla, raivoamalla tai komentelemalla. Tavoitteena on siirtää negatiiviset tunteet uhriin. Tällaista käyttäytymismallia kutsutaan projektioksi. Ellei vallan saaminen muuten onnistu, hän hämmentää tilannetta riidan haastamisella sekä epäloogisella väittelyllä. Narsistin kanssa antaminen ja saaminen eivät ole tasapainossa vaan narsisti varastaa energiaa mahdollisimman paljon uhriltaan.

Narsisti ei unohda tilanteita, joissa hänen tahtonsa ei toteudu. Tavallista on, että hän kostaa tilanteet, joissa hän kokee tulleensa väärinymmärretyksi tai – kohdelluksi. Narsistin kiukuttelu saattaa muistuttaa uhmaikään juuttuneen pikkulapsen käyttäytymiseltä.

Kaikki narsistin rakkaussuhteet ovat täynnä syyllisiä ja syytettyjä, uhreja ja syntipukkeja. Ne toistavat edetessään samankaltaista kaavaa: palava rakkaus muuttuu vihamielisyydeksi ja koti taistelukentäksi jossa eletään onnen ja vihan rajua vuorovetoa. Narsisti pönkittää heikkoa egoansa draamalla. Oikeassa olon pakko, määräily, mustasukkaisuus, omistushalu, riitelyn tarve, tunteettomuus, kosto ja henkinen sekä fyysinen väkivalta ovat keinoja peittää jatkuva kumppanin menettämisen pelko. Usein uhri kuvittelee, että tilanne muuttuu, jos hän saa poistettua ”pahat jaksot”. Näin ei kuitenkaan ole. Nämä kaksi puolta muodostavat narsistin kokonaisuutena, eikä ole mahdollista poistaa toista poistamatta kumpaakin."

Netistä löytyy runsaasti tietoa narsismista. Etenkin kasvavalle lapselle narsistin vallankäyttö on usein tuhoisaa. Narsistin käytös perustuu toisten saavutusten ja ponnistelujen mitätöinnille. Tämän vuoksi lapsen itsetunto ei saa positiivisia kimmokkeita, eikä kehity normaalisti. Lisää narsismista:

Blogi "Narsistinen persoonallisuushäiriö": http://narsismia.wordpress.com/

Suhdesopan artikkeli aiheesta "Tunnista narsisti": http://www.suhdesoppa.fi/narsismi/tunnista-narsisti/

Narsitien uhrit - vertaistukifoorumi: http://www.narsistienuhrit.info/foorumi/